29er je vysokovýkonný dvojposádkový závodný skif. Inšpiráciou pre jeho vytvorenie bol olympijský skif 49er a tak môže byť 29er prípravná loď na Olympiádu.

29er má tri plachty – hlavnú plachtu, kosatku a genaker (asymetrický spinaker). Trup je tvorený niekoľkými vrstvami kompozitových vlákien. Plachty sú vyrobené z priehľadného Mylar laminátu s červenými alebo oranžovými okraji. Genakr je vyrobený z Nylonu. Sťažeň sa skladá z troch častí. Plutva a kormidlo sú vyrobené z laminátu. 29er môže dosahovať vysokých rýchlostí vďaka jeho hydrodynamickému trupu a často presahuje rýchlosť vetru.

Na 29eri jazdia dve osoby, z ktorých jeden má trapéz. Pri obratoch proti vetru môže kosatník vďaka samoprehadzovacej kosatke vziať do ruky oťaže hlavnej plachty od kormidelníka. Posádka (kormidelník a kosatník) na lodi spolupracuje a podáva časti takeláže počas jazdy. Loď je síce skôr nestabilná a zároveň veľmi rýchla, čo mládež miluje. 29er je vhodný pre mladých jachtárov, ktorý majú radi adrenalín. Lodná trieda 29er je súčasťou Youth Sailing World Championships – najvyššej kategórie mládežníckych pretekov na svete.

Na Slovensku sa jazdí od roku 2020.

Promo video lodnej triedy

Technické parametre

DizajnérJulian Bethwaite
Krajina pôvoduVeľká Británia
Vyrobená1998
TypSkif, jednotrupová loď s plutvou
Celková dĺžka4,45 m
Šírka trupu1,77 m
Váha trupu74 kg
Ponor0,7 m
Plocha hlavnej plachty a kosatky (spolu)12,5 m2
Plocha kosatky
Plocha genakra16,83 m2
Posádka2, jeden trapéz
Ideálna hmotnosť posádky110–130 kg

Kontakty

  • Adam Brestovský
    Adam Brestovskýtréner LT 29er
    trénovanie a koučing športovcov LT 29er
  • Lenka Stoláriková
    Lenka Stolárikovázástupkyňa LT 29er
    organizácia sústredení a výjazdov LT 29er